دسته بندی نوشته های علمی و دانشگاهی

نوشته های علمی، دانلود رایگان مقاله، چاپ مقاله های علمی

قبل از دسته بندی مقاله های علمی، نوعی دسته بندی از نوشته های علمی و دانشگاهی ارائه می شود که تقریباً در مورد کلیه نوشته های علمی و دانشگاهی عمومیت داشته و همه آنها را به نوعی دربر می گیرد.
علی هشترودی 
15 اسفند 1400  

دسته بندی نوشته های علمی و دانشگاهی

قبل از دسته بندی مقاله های علمی، نوعی دسته بندی از نوشته های علمی و دانشگاهی ارائه می شود که تقریباً در مورد کلیه نوشته های علمی و دانشگاهی عمومیت داشته و همه آنها را به نوعی دربر می گیرد.

این دسته بندی، به شرح زیر است :

نوشته های سطح اول

این نوشته ها و گزارش ها، متعلق به آن تحقیقی هستند که توسط خود پژوهشگر، یا با همکاری چند پژوهشگر به انجام رسیده است. این نوشته ها، در مجلاتی به چاپ می رسند که در آنها نوشته های علمی مذکور، توسط کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع نوشته، مورد بازنگری و بررسی دقیق قرار می گیرند. معمولاً به این نوع نوشته ها، مقاله نویسی گفته می شود که دارای ساختاری خاص می باشند.

مقاله فارسی مذکور، معمولاً شامل ارکانی می باشد که به آنها اجزای مقاله فارسی گفته می شود که شامل : سربرگ، عنوان، مشخضات نویسنده/نویسندگان، چکیده، کلمات کلیدی، مقدمه، روش ها، نتایج (یافته ها)، بحث (تجزیه و تحلیل) ، نتیجه گیری، تقدیر ها، ضمایم و منابع، می باشد.

به طور خلاصه، می توان گفت این مقاله فارسی پس از ارسال به مجله و با نظر سردبیر به دست کارشناسان مرتبط با موضوع مقاله چیست یا همان داوران سپرده می شود تا از هر لحاظ مورد بازنگری و قضاوت قرار گیرند تا مشخص شود ارزش چاپ یا بازنگری مجدد دارد، یا میبایست رد شود. به این فرآیند بازنگری رسمی، بازنگری دقیق و متخصصانه مقاله به انگلیسی گفته می شود. 

 بخش اعظم نوشته های سطح اول در مجلات علمی و تحقیقاتی به چاپ میرسند، اما برخی از تحقیقات تحت عنوان رساله ها، انجام پایان نامه ها و رساله های دکتری و کارشناسی ارشد، مقاله نوشتن و گزارش ها نیز به چاپ میرسند.

در دنیای علم، معمولاً سهم هر پژوهشگر در پیشرفت دانش به وسیله تعداد چاپ مقاله نوشتن چاپ شده اش سنجیده می شود. به ویژه آن ترجمه مقاله که در مجلات بازنگری دقیق به چاپ رسیده اند.

مقاله چیست، مقاله یعنی چه، مقاله نویسی، نوشتن مقاله

نوشته های سطح دوم

نوشته های سطح دوم، شامل نشریاتی هستند که برای بیان حقایق و جزییات، به منابع سطح اول استناد می کنند. از آنجایی که در این نوع نوشته ها، هدف از نشر، خلاصه کردن و درهم آمیختن دانش در حوزه خاصی برای سایر پژوهشگران و دانشمندانی که از قبل نسبت به آن موضوع مطلع هستند، است، دیگر نیازی نیست نگارندگان اینگونه نوشته ها، کار یا تحقیق در مورد موضوعی جدید را خودشان به تنهایی انجام دهند اما نویسندگان اینگونه نشریات معمولاً سابقه مطالعه در حوزه مورد نظر را دارا داشته اند و نوشته های سطح اولی را در همان حوزه به چاپ رسانده اند. 

نوشته های سطح دوم شامل مجلات مروری، کتاب های انشایی، کتاب های درسی و دانشگاهی و کتاب راهنما می شود. 

اگرچه از لحاظ نگارش علمی، ساختار این نوع نوشته ها با نوشته های سطح اول متفاوت است، اما اکثر مراجع درج شده و به کار رفته در این نوشته ها، همان نوشته های سطح اول هستند.

کاربرد نوشته های سطح دوم را می توان در دو مورد زیر خلاصه کرد :

  • پژوهشگران و دانشمندان برای بدست آوردن دیدی کلی در مورد آن حوزه های تحقیقاتی که به حوزه کاری خودشان مرتبط یا نزدیک است، به این نوع نوشته ها مراجعه می کنند.
  • پژوهشگران و دانشمندانی که قصد انجام تحقیق روی موضوع جدیدی را دارند برای آشنا ساختن خود با تحقیقات موجود درباره آن موضوع، به این نوع نوشته ها مراجعه می کنند .


نوشته های سطح سوم

نوشته های سطح سوم برمبنای همان منابع سطح اول و سطح دوم تهیه و به چاپ میرسند ولی مخاطبان آنها پژوهشگران و دانشمندانی هستند که در حوزه های علمی متفاوتی نسبت به موضوع اصلی انتشار یافته مشغول به کار هستند. چنین نشریاتی معمولاً به صورت عامه پسند نوشته شده و دارای ساختاری علمی نیستند. در اینگونه نشریات معمولاً ارجاعی به نوشته های سطح اول داده نمی شود.

مجلات علمی، خبر نامه ها، مقاله isi، مقاله های علمی، روزنامه ها، مقاله پژوهشی، کتاب های درسی و دانشگاهی مقدماتی، مقاله دانشگاه بین المللی و دایره المعارف ها، نمونه هایی از نوشته های سطح سوم هستند.  


نوشته های خاکستری

نوشته های خاکستری، به آن منابعی از اطلاعات علمی اطلاق می شود که با روش های معمول، نشر و توزیع نشده اند. بنابراین شاید دسترسی به آن ها مشکل باشد.

نوشته های خاکستری شامل موارد زیر می شوند:

  • انجام پایان نامه های کارشناسی ارشد و رساله های دکتری
  • گزارشات فنی با توزیعی محدود
  • مجلاتی که توسط گروه های ذی نفع خاصی منتشر شده اند درحالی که این گروه های ذی نفع، توزیع محدودی دارند.
  • چکیده های مقالات کنفرانسی و مجموعه مقالات کنفرانسی که فقط شرکت کننده های همان کنفرانس به آن مقالات دسترسی دارند.
  • بیانیه های اثرات زیست محیطی
  • برخی از انواع مستندات دولتی
  • نوعی سند اداری برای به دست آوردن شغل در کشور های دیگر
  • برخی از انواع مستندات اینترنتی 

لازم به ذکر است که استفاده از کلمه خاکستری برای این نوع نوشته ها، به علت توزیع محدود آنها و دسترسی سخت به آنهاست و اصلاً به این معنی نیست که این گونه نوشته ها ارزش علمی ندارند، حتی برخی از نوشته های خاکستری هستند که مورد بازنگری دقیق و داوری سخت گیرانه قرار گرفته اند و به عنوان نوشته های سطح اول به حساب می آیند.


توجه شود که در بعضی از مواقع شکل و ساختار یک نوشته یا نشریه ممکن است به درستی گویای این مطلب که آن نوشته یا نشریه در کدامیک از گروه های فوق الذکر قرار می گیرد، نباشد. برای مثال امکان دارد کتابها در هر یک از سه دسته اول قرار گیرند. رساله ای که که ایده های جدیدی را ارائه می کنند، شاید از لحاظ اثر و نتیجه به عنوان یک نوشته سطح اول به شمار آید، درست همانند مقاله ای که مورد بازنگری یا داوری دقیق قرار گرفته است. (البته در مورد مقالات خیلی بلند و مفصل یا کتاب ها به جای واژه داور، از واژه خواننده استفاده می شود). در حالیکه ممکن است یک دایره المعارف یا یک مقاله علمی یا مجله ای که توسط یک برنده ی جایزه ی نوبل نوشته شده است به عنوان یک نوشته سطح سوم به حساب آید.
مثال دیگر، در مورد مقالات کنفرانسی است. مقاله نویسی که در کنفرانس های ملی، منطقه ای یا بین المللی، کارگاه ها یا نشست های علمی ارائه می شوند، تنها در صورتی متعلق به دسته نوشته های سطح اول هستند که مورد بازنگری و داوری دقیق قرار گیرند و به چاپ مقاله برسند. به عبارت دیگر، اگر این مقاله نویسی مورد داوری و بازنگری دقیق قرار نگیرند، جزو نوشته های سطح اول نیستند. حتی اگر در قالب کتاب یا مجله به چاپ برسند.


شرکت راهکار هوشمند ایرانیان، آماده انجام کلیه خدمات شما شامل؛ تهیه مقاله ، نگارش مقاله ، ترجمه مقاله ، دانلود رایگان مقاله ،  تهیه مقاله isi ، نوشتن مقاله ، مقاله چیست، نوشتن مقاله، انواع مقاله می باشد.


نوشته های علمی، مقاله چیست، مقاله های علمی، دانلود مقاله